13. sep. 2010

Syklister er ikke mordere!

"For oss som vill ha de livsfarlige syklistene ikledd kondomdresser av veien for godt". Slik lyder navnet på en nylig oppstartet Facebook gruppe. Det er forsåvidt rett tidspunkt siden det har aldri vært så populært å sykle før, men vi er ikke livsfarlige fordi vi er mange.



Trafikken er et skummelt sted, enten på fire eller to hjul. Når man kjører bil er det mange som blir litt større en de egentlig er, det skal veldig lite til for å bånne gasspedalen. Hvis du kjører i 90km/h i 50-sone og det plutselig kommer en syklist ut fra siden, da er det ikke rart at bilisten skvetter. Men hva om bilisten hadde holdt fartsgrensen, hva da? Det kan godt være av han hadde blitt skremt alikevell, og jeg sier ikke at syklister er perfekte. Det kan godt være at i en slik situasjon kunne syklisten ha jukset på reglene. Så det å si at syklister er livsfarlige er en veldig tosidig sak.



Det har seg så slik at syklister er skyggesett, men som med mange andre saker skylles dette ofte alle skrekkhistoriene. En av hundre, kansje en av tusen ganger er det noe som går gale. Én uheldig syklist lager kaos i veien og alle rundt kræsjer. For en knapp måned siden ble en jente påkjørt av en syklist ved Kalandsvannet, men det var bare én jente. Og rundt Kalandsvannet er det syklister nesten hver dag. Så når man kommer i 40km/h rundt en sving har man ikke mye tid på å reagere hvis det er et lite barn midt i sykkelstien. Men dette var én påkjørsel på sykkel, hvor mange blir påkjørt av biler hver dag?



Hvis du ser på sykling fra et miljøperspektiv, er det vanskelig å se hvorfor noen missliker syklister. Sykklene skaper bare forurensning en gang, og det er når de er på samlebåndet i fabrikken. Utenom det slipper de ikke ut et eneste gram med co2! I Trek katalogen står det så fint:" 1 verden, 2 hjul, ∞ muligheter" og "Planetens mest miljøvennlige maskin. Drivstoff: Grovbrød, brunost og vann". Trek er en av verdens største sykkelprodusenter, og de har atleter i verdensklassen innen landeveisykling og terrengsykling, så når det skriver noe slikt i katalogen sin, da mener de det.



Å gå ut å si at syklister er livsfarlig og at de ikke har kontroll er feil. Isteden for å kjefte på andre kan man ta seg tid til å se på hva man selv heller kunne gjort!

2 kommentarer:

  1. Klart at det alltid vil være en viss rissiko med sykler i stor fart, men hvis de sammenlignes med biler ser vi fort at det bare er tomme annklager som blir slengt mot sykklistene.

    Sykler kan vel på sett og vis regnes som bittesmå miljøvennlige biler, og burde derfor respekteres på samme nivå som bilene. Vi vet at det å gå midt i bilveien medfører en viss risiko for å bli påkjørt, så det burde vel gjelde for sykkelveger og?

    SvarSlett
  2. Bra innlegg Jørgen :D Du får frem meningene dine og bruker mange gode argumenter for å overbevise leseren! Godt jobbet ;)

    SvarSlett