13. sep. 2010

Røyk og snus er ukult

Jeg syntes det er altfor mange unge jenter og gutter som begynner å røyke eller snuse før de er 18 år. Er det nødvendig å begynne med snus eller røyk? Det er svært dyrt å røyke eller snuse daglig, men de tenker kanskje ikke over hvor dyrt det blir i løpet av et år. De tenker ikke over konsekvensene for seg selv og andre mennesker. Det har størst innvirkning på kroppen. Det kan føre til forskjellige typer kreft og noen kan være dødelig. Jo tidligere du begynner å røyke eller snuse, jo lettere er det å bli avhengig.

De fleste ungdommer som begynner å snuse syntes sikkert det er kult. Det er faktisk ikke kult, og det er bare negative ting med snus. Du kan får gule tenner, etseskader på tannkjøttet, tennene kan bli ødelagte hvis du snuser en god stund og det kan inneholde stoffer som er kreftfremkallende. Å ha en stor snus klatt under leppen ser absolutt ikke fint ut heller. Det er også en del ungdommer som begynner å røyke. Jeg kan ikke se noe positivt med å røyke. Det inneholder farlige stoffer som kan være kreftfremkallende, kan føre til hjerte og karsykdommer og KOLS (kronisk obstruktiv lunge sykdom). Man får dårlig ånde og røykelukten setter seg i hår, klær og andre tekstiler. Det kan føre til ubehage for omgivelsene rund.

Det er også foreldre eller andre personer som har ansvar for at ungdommer ikke begynner å røyke eller snuse. Personer som er over 18 år burde ikke kjøpe røyk eller snus til mindreårige. Det er viktig at de som er voksne og er gammel nok til å røyke eller snuse respekterer aldersgransene og ikke kjøper eller tilbyr til mindreårige. Hvis det blir vanskeligere for barn og ungdommer å få tak i snus og røyk, er det kanskje færre som begynner. Derfor bør ikke voksne over 18 ikke være behjelpelig ved å kjøpe røyk eller snus til mindreårige.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar