18. nov. 2010

Camilla Collett; Helena, Celine og Anniken

Camilla Collett

Grunnen til at vi valgte Camilla Collett er at hun turde å være annerledes, og skille seg ut. Hun var en kvinneforskjemper, forfatter og essayist.

Hun var forfatter fra slutten romantikken/nasjonalromantikken til begynnelsen av realismen.

Nasjonalromantikken:
Folkediktning: eventyr, sagn, folkevisning og fabler.
Det ble skrevet en del korttekster. I stedet for å skrive om det vanskelig harde livet, framstilte man bonden i idyllisk lys. I Norge ble det nasjonale fokuset ekstra sterkt fordi selvstendigheten og grunnloven vår var rykende fersk.

Realismen:
Samfunnskritikk og engasjement.
Camilla skrev sin første roman, det var en tendensroman. En tendensroman er en roman som setter et problem under debatt. Med Georg Brandes tanker om å skape debatt kom det man kaller det moderne gjennombruddet til Norge. Litteraturens oppgave var å ta opp problemer i samfunnet og skape debatt rundt dem. Kvinnenes stilling og dobbelt moral var noen av temaene.

Camilla Collett Bibliografi:
Amtmannens døtre – tendensroman (1854-1855)
Fortællinger - kortprosa (1860)
Sidste blade: erindringer og bekjendsler, essayer (1868-1873)
I de lange nætter, selvbiografi (1862)
Fra de stummes leir, artikkel (1877)

Biografi:
Camilla ble oppdradd helt forskjellig fra sin bror, Henrik. Hun fikk et år på pikeskole i Kristiania. Senere var hun en tid i Tyskland for å lære seg språk og "europeisk dannelse". Hun fikk være med sin far til Kristiania for å delta i embetsstandens selskapsliv, og også på noen utenlandsreiser.

På en av reisene til Kristiania, møtte hun Johan Sebastian Welhaven, og de ble forelsket. Welhaven var en av broren Henriks uvenner, og forholdet mellom disse tre, ble til Et "trekantdrama" i romantikken.


Hvorfor var Welhaven og Wergeland bitre fiender?
Begge deltok aktivt i samfunnsdebatten om hvordan Norge skulle utvikle seg etter løsrivelsen fra Danmark i 1814. Wergeland kjempet for folkeopplysning slik at det norske folk selv kunne skape den nye nasjonen på norsk grunnlag. Han ble leder for patriotene. De hadde det norske flagget på hjertet og ville kvitte seg med dansk påvirkning.


Welhaven hadde et annet syn. Han ble leder for intelligenspartiet som mente at kontakten med Danmark var nødvendig. Vi måtte bygge det nye Norge også på kulturen fra andre land.
Et annet stridstema var Wergelands diktning. Welhaven mente at Wergelands himmelstormende fantasi, hans kaotiske uorden av bilder og syner og alle hans uklare uttrykk, stred mot diktningens regler. Welhaven kritiserte Wergelands diktning sønder og sammen. Han prøvde å bevise at Wergeland ikke hadde dikterevne.


Midt i kampen mellom disse to sto Camilla Wergeland. På den ene siden hadde hun broren som hun var glad i og følte seg knyttet til, på den andre siden Welhaven som hun gjennom hele livet hadde sterke følelser for.


Camilla Collett var en kvinneforkjemper. Hun er en viktig del av utvikling av kvinners stilling i samfunnet. Hennes ektemann Peter J Collett oppmuntret Camilla til å skrive noe, som ikke var vanlig for menn å gjøre mot kvinner.



Analyse av teksten:

Handlingen i ”Amtmannes døtre” foregår i på landet i begynnelsen av 1840-årene. Amtmannsfamilien består av amtmannen Ramm og kona Marianne og de tre yngste barna Edvard, Amalie og Sofie. De to eldste døtrene Marie og Louise er giftet bort til menn de ikke elsker. Kort sagt går handlingen ut på at Kold blir forelsket i Sofie, mai samme år som hun kom hjem fra et besøk av en tante i København.


Forholdet mellom Sofie og Kold, som vi får vite var spent før Sofie reiste til København, utvikler seg utover denne sommeren. Litt etter litt blir de begge klar over at de er som skapt for hverandre. Litt senere åpenbarer de kjærligheten sin for hverandre, og alt ser lovende ut, helt til Muller en bekjent av Kold, kommer på besøk samme kveld. Kold tørr ikke fortelle om kjærligheten sin, og lyver. Han sier kjekt at han slett ikke elsker Sofie, han bare er venner med henen. Denne samtalen overhører Sofie og tror på det Kold sier til Muller. Nå ville hun ikke snakke med Kold mer, og forholdet slutter.


Senere samme høst reiser amtmannsfamilien på besøk til prosten Rein, en enkemann på rundt 50 år. Rein blir forelsket i Sofie, han frir til henne. Etter en stund med familiens overtalelser sier hun ja. Kold som har flyttet til Kristiania får høre om dette. Han bryter sammen, men kommer seg såpass at han drar til amtmannsgården for å snakke med Sofie. Han kommer dit dagen før Sofie og Rein skal gifte seg. Han prøver å oppklare misforståelsene, og løse knofliktene mellom de to, men nå er det ingen vei tilbake for Sofie. Hun blir gift med Rein for familiens skyld, men blir ulykkelig i ekteskapet.



Kilder:
http://no.wikipedia.org/wiki/Camilla_Collett#Bibliografi
http://www.norsknettskole.no/fag/ressurser/itstud/fuv/gullato/trekantdrama.htm
http://fuv.hivolda.no/prosjekt/gullato/camillacollett.htm
http://fuv.hivolda.no/prosjekt/gullato/amtmandens.htm
Kontekst tekster 1, Gyldendal Norsk forlag AS 2006, 1. utgave 4. opplag


Laget av: Helena, Celine og Anniken

1 kommentar: