26. nov. 2010

Tiril, Malene, Katarina og Sirgrids norsk

Grunnen til at vi valgte å ha om Asbjørnsen og Moe er fordi vi synes det er interessant å forstå hvordan det var før nynorsken kom og hvordan de måtte tilpasse dialektene til bokmål. Asbjørnsen og Moe skiller seg ut fra andre forfattere, fordi de ikke har skrevet folkeeventyrene selv, men samlet dem inn fra folk. I tillegg synes vi det er kjekt med de typisk norske eventyrene. Vi synes det virket gøyere å jobbe med Asbjørnsen og Moe i stedet som for eksempel Camilla Collet som snakker om mer alvorlige tema. Vi valgte å dramatisere Soria Moria slott fordi det var et av ynglingseventyrene da vi var små.

Nasjonalromantikken var herskende i hele Norden ut gjennom første halvdel og en del inn i andre halvdel av 1800 tallet. Det ble lagt vekt på det vakre, idylliske og åndelige. På 1840 tallet skjedde et gjennombrudd innen diktning, musikk og bildekunst. Omkring 1870 ble nasjonalromantikken avløst av nye og realistiske strømninger fra Vest-Europa.

Asbjørnsen og moe samlet og skrev mange eventyr på 1800 tallet. De var også individuelle forfattere. Peter Christen Asbjørnsen ble født i 1812 og døde 1885. Jørgen Engebretsen Moe ble født i 1813 og døde i 1882. De tre mest kjente eventyrene er Askeladden og de gode hjelperne, Rev-enka og den syvende far i huset.
Noen av verkene til Asbjørnsen og Moe:

Asbjørnsen:
Norske Folkeeventyr [I-II]1841-1852
Hjemmet og Vandringen. Kristiania 1847
Juletræet kristiania 1850

Moe:
Norske Folkeeventyr [I-II]1841-1852
Samling af Sange, Folkeviser og Stev i norske Allmuedialekter, 1840
Digte, 1849



Analyse
I Soria Moria slott finnes det mange typiske eventyrtrekk. Det blir brukt mange magiske tall og tallene går ofte igjen. Tallene som går igjen er 3, 6, 7 og 9. Det er 3 troll. Trollene har 3,6 og 9 hoder. Øker for hver gang. Det er tre prinsesser den andre prinsessen bor 6 mil bortenfor den første og den tredje prinsessen bor 9 mil bortenfor der igjen. Det er tre slott og prinsessene er samlet tre ganger. Halvor får hjelp 7 ganger. Av månen, vestavinden, ei gammel kjerring, mannen som selger hesten, jentene som vasket tøy og skipperen. Et annet typisk eventyrtrekk er at ting blir vakrere og vakrere, styggere og styggere, mindre og mindre eller større og større. I dette eventyret blir prinsessene vakrere og vakrere for hver han møter. De blir også yngre og yngre. Slottene blir også vakrere for hvert han kommer til. Trollene han møter blir større og styggere for hver gang. Det er også en magisk ring og en magisk drikk i eventyret som er veldig typisk for eventyr.
Halvor begynner som en skitten, ubruklig og fattig gutt. Når han har reddet alle prinsessene blir han lykkelig og ren, men han dummer seg ut og mister alt. Han må rette opp feilen og det er en lykkelig slutt der han vinner prinsessen og rikdom. Alle lever lykkelig i alle sine dager.

Vi har likt veldig godt å jobbe med Asbjørnsen og Moe fordi det har vært interessant og gøy å lese noen av verkene deres. Vi har også fått mer dybde i nasjonalromantikken siden vi nettopp har lært om den og fått lest noen av verkene fra denne tiden. Alt i alt har dette vært en god erfaring.




http://snl.no/nasjonalromantikk
http://no.wikipedia.org/wiki/J%C3%B8rgen_Moe
http://no.wikipedia.org/wiki/Asbj%C3%B8rnsen
http://snl.no/Peter_Christen_Asbj%C3%B8rnsen
http://snl.no/J%C3%B8rgen_Engebretsen_Moe

1 kommentar:

  1. Hei jenter!
    Synes dere har skrevet et godt innlegg her der dere gjør godt rede for hvorfor dere valgte Asbjørnsen og Moe! Dere viser kunnskap om perioden og dere viser masse kunnskap om eventyrsjangeren! Flott at dere tar utgangspunkt i en tekst dere liker. Det pleier å lønne seg:-)
    Dramatiseringen deres var også imponerende god. Grattis med vel gjennomført oppgave!

    SvarSlett